Pravila

Pravila so zelo podobna normalnemu nogometu.

 1. Igrišče= Tekme se igrajo na ravnih, gladkih in ne grobih površinah. Igrišče mora biti pravokotne oblike in označeno s črtami.
 2. Žoga= mora biti okrogla,narejena iz usnja ali drugega primernega materiala in ne obsega manj kot 62 cm in ne več kot 64 cm.
 3. Število igralcev= Tekmo igrata ekipi, ki imata največ po 5 igralcev, od katerih je eden vratar.
 4. Oprema igralcev= Igralec ne sme uporabljati opreme ali nositi ničesar, kar je nevarno zanj ali za drugega igralca. majica ali srajca – v primeru, da igralec nosi spodnjo majico, mora biti barva rokavov enaka glavni barvi, kot je rokav majice ali srajce, hlačke – če igralec nosi termo spodnje hlačke, morajo biti enake glavne barve kot hlačke, vratarju je dovoljeno nositi dolge hlače, dokolenke, v kolikor je uporabljen lepilni trak ali podoben material za zunanjo uporabo na dokolenkah, mora biti le-ta v enaki barvi, kot je barva dokolenk ščitniki, obutev.
 5. Sodnik= Vsako tekmo nadzorujeta dva sodnika, sodnik (prvi sodnik ) in drugi sodnik, ki imata polna pooblastila uveljavljati futsal pravila igre v zvezi s tekmo, na katero sta bila imenovana.
 6. Pomočnik sodnika= Imenovana sta dva pomočnika sodnikov (tretji sodnik in časomerilec), katerih dolžnosti so opredeljene skladno s futsal pravili igre. Oba sta postavljena ob igrišču v višini sredinske črte in na isti strani, kjer sta področji za zamenjave. Časomerilec sedi za zapisnikarsko mizo, medtem ko tretji sodnik opravlja svoje dolžnosti.
 7. Trajanje igre= Tekma traja dva polčasa po 20 minut (neto čas), v kolikor se sodnik in obe ekipi ne dogovorijo drugače.
 8. Začetek in nadaljevanje igre= Ekipa, ki dobi žreb s kovancem, odloči, na katera vrata bo napadala v prvem polčasu. Druga ekipa izvede začetni udarec za začetek tekme. Ekipa, ki dobi žreb s kovancem, izvede začetni udarec za začetek drugega polčasa.
 9. Žoga v igri in izven igre= Žoga je izven igre, ko: je vsa prešla prečno ali vzdolžno črto, bodisi po tleh ali po zraku, je sodnik prekinil igro, zadene strop. Žoga je v igri ves preostali čas, tudi ko: se odbije od vratnice ali prečke in ostane na igrišču, se odbije od sodnika ali drugega sodnika, ko sta na igrišču.
 10. Doseganje zadetkov= Zadetek je dosežen, ko vsa žoga preide preko prečne črte med vratnicama in pod prečko, pod pogojem, da ekipa, ki je dosegla zadetek, ni pred tem kršila futsal pravila igre.
 11. Prekrški in nešportno obnašanje= Prekrški se kaznujejo z direktnim prostim udarcem, kazenskim udarcem ali indirektnim prostim udarcem.
 12. Prosti udarci= Prosti udarci so direktni ali indirektni. Eden od sodnikov nakaže direktni prosti udarec tako, da drži eno od rok horizontalno v smeri izvedbe udarca. Z drugo roko kaže proti tlom in s tem sporoča tretjemu sodniku in časomerilcu, da gre za akumuliran prekršek.
 13. Kazenski udarci= Kazenski udarec je dosojen proti ekipi, ki v svojem kazenskem prostoru in ko je žoga v igri, napravi enega izmed desetih prekrškov, zaradi katerih se dosodi direktni prosti udarec. Iz kazenskega udarca je mogoče neposredno doseči zadetek.
Slika 3