Prehrana in tek

Pravilna prehrana igra ključno vlogo pri teku, saj zagotavlja potrebno energijo in podpira okrevanje. Ogljikovi hidrati so osnovni vir energije za tek, zato je pametno pred daljšimi teki zaužiti kompleksne ogljikove hidrate. Hidracija je ključna za vzdrževanje ravnotežja telesnih tekočin, medtem ko beljakovine pomagajo pri obnovi mišic po teku. Obroki pred in po teku naj bodo lahki, hranljivi in prilagojeni individualnim potrebam, ob upoštevanju rednosti in uravnoteženosti prehrane.

hrana
hrana

Ogljikovi hidrati: Pred tekom zaužijte obrok, bogat z ogljikovimi hidrati, ki vam bo zagotovil potrebno energijo. Ta lahko vključuje testenine, riž, kruh ali sadje.
Beljakovine in zdrave maščobe: Dodajte tudi nekaj beljakovin in zdravih maščob, da ohranite stabilen vir energije med tekom.

Hidracija: Redno pijte vodo ali izotonične napitke med tekom, še posebej pri daljših razdaljah, da preprečite dehidracijo.
Geli in prigrizki: Uporabite energijske gele ali prigrizke z ogljikovimi hidrati med dolgimi teki za nenehno oskrbo z energijo.

Odmerek beljakovin: Po teku zaužijte obrok, ki vsebuje beljakovine, za obnovo mišic. To lahko vključuje pusto meso, jajca, mlečne izdelke ali rastlinske vire beljakovin.
Ogljikovi hidrati za obnovo glikogena: Prav tako naj bodo prisotni ogljikovi hidrati, da obnovite izgubljene zaloge glikogena v mišicah.

Raznolikost: Poskusite vključiti raznoliko prehrano, ki vsebuje različne hranilne snovi za optimalno delovanje telesa.
Prilagoditev posameznikovim potrebam: Prilagodite svojo prehrano glede na svoje potrebe, intenzivnost treninga in cilje. Razmislite lahko tudi o uporabi prehranskih dodatkov, kot so vitamini, minerali ali beljakovinski dodatki.