BALETNE SKUPINE

Profesionalni baletni plesalci so zaposleni v baletnih skupinah (ang. ballet company) oz. ansamblih v baletnih gledališčih. Tako imamo po celem svetu ogromno najrazličnejših baletnih teatrov, od tega imajo nekateri že več stoletno zgodovino. Tu bodo predstavljeni le nekateri najslavnejši z bogato tradicijo in zgodovino polno legendarnih plesalcev, koreografov in svetovnih premier.

Bolšoj balet

Bolšoj teater je gledališko operna baletna hiša v središču Moskve, Rusija. Je ena najpomembnejših opernih in baletnih hiš na svetu.

Mariinski balet

Mariinski balet (v sovjetski dobi Kirov balet) se nahaja v Sankt Peterburgu (Rusija), v katerem so zaživele baletne mojstrovine Mariusa Petipaja Labodje jezero, Trnjulčica, Hrestač in mnoge druge.

Royal Ballet

Royal Ballet (Kraljevi balet) je eden najslavnejših baletnih ansamblov, katerega dom je Royal Opera House v Covent Gardnu v Londonu (Velika Britanija)

Royal Opera House

Balet Pariške opere

Balet Pariške opere v Franciji, kjer je Ludvik XIV. ustanovil prvo baletno šolo in s tem postavil temelje baletu, zaznamuje značilna francoske baletna tehnika.

Ameriško baletno gledališče

Ameriško baletno gledališče (ang. American Ballet Theatre), znano kot ABT, ima sedež v New Yorku (ZDA) in je ena vodilnih baletnih skupin na svetu.

Nizozemski balet

Nizozemski balet v Amsterdamu ima številne svetovno priznane baletne plesalce.

Ljubljanski balet

Ljubljanski baletni ansambel je del SNG Opera in Balet Ljubljana in je poleg mariborskega ansambla eden od dveh v Sloveniji.

Ljubljanska opera
Avtor: Maša Tušar