┼ ALE

PRVA:

"To pot se bomo pogovarjali o hitrosti," re─Źe u─Źiteljica in vpra┼ía: "Kaj je najhitrej┼íe na svetu?" "Brzovlak," odgovori eden od u─Źencev. "Letalo!" vzklikne drugi. "Raketa!" se oglasi tretji. "Svetloba!" re─Źe ─Źetrti. "Svetloba je res zelo hitra, tristo tiso─Ź kilometrov na sekundo, vendar ni najhitrej┼ía!" pravi u─Źiteljica. Po kratkem premolku se oglasi peti: "Misel." "Tako je," re─Źe u─Źiteljica, "isel je najhitrej┼ía na svetu, v mislih si lahko v trenutku neskon─Źno dale─Ź." Tedaj dvigne roko Mihec in re─Źe: "Meni se zdi, da je nekaj ┼íe hitrej┼íe kot misel." "Ja? Kaj pa?" vpra┼ía u─Źiteljica. Mihec prizna: "Tega ne vem, toda sino─Źi sem le─żal v postelji in skozi priprta vrata zasli┼íal, kako je o─Źka rekel mamici: "Nocoj mi je pa pri┼ílo hitreje, kot sem mislil!"

DRUGA

Trmoglavi in neposlu┼íni Taras stopi na zaklju─Źnem izletu na ve─Źji postaji z vlaka in odhiti na peron. Da bi si zapomnil svoj vagon, prebere ┼ítevilko na njem: 1492. "Aha," zamrmra pri sebi, " 1492 - odkritje Amerike." Ko po zvo─Źniku napovejo odhod njegovega vlaka, za─Źne Taras ves obupan tekati po peronu in vpiti: "Tovari┼í sprevodnik, katerega leta je Kolumb odkril Ameriko?"

TRETJA

Mimogrede: 
    ali veste,
	    kak┼ína je razlika med nezrelim u─Źencem in zrelim jabolkom?
Je ni: 
      oba padeta. 
─îETRTA
"Tole je moje spri─Źevalo," re─Źe Tomo ob koncu ┼íolskega leta, ko pride domov, "tale gospod za menoj je pa moj pravni zastopnik."
PETA

"Uh," zasopiha mama, "da te le ni sram prinesti domov najslab┼íe spri─Źevalo v razredu!" "Lahko bi bil ┼íe slab┼íi: v na┼íem razredu nas je ┼íestintrideset, v sosednjem pa sedemin┼ítirideset!"

"Ugani, kaj je z mojimi ocenami!" "?" "Korakajo." "?" "Takole: ena, dve, ena, dve, ena, dve . . .

" Vinko, nadobudni sinko, je prinesel domov spri─Źevalo, podobno izpolnjenemu listku ┼íportne napovedi. O─Źe se ho─Źe dvigniti iz naslanja─Źa. "Kar sedi," re─Źe mulec, "jaz sem tudi obsedel."


Avtor: Bert Pukl