ŠAH

Šah

Slika postavljenih figur na šahovnici
Šah je namizna igra med dvema igralcema. Včasih se imenuje mednarodni šah ali zahodni šah, da bi se razlikoval od sorodnih iger, kot sta xiangqi (kitajski šah) in shogi (japonski šah). Sedanja oblika igre se je pojavila v Španiji in preostali južni Evropi v drugi polovici 15. stoletja, potem ko se je razvila iz čaturange, podobne, a veliko starejše igre indijskega izvora. Danes je šah ena najbolj priljubljenih iger, ki jo igra na milijone ljudi po vsem svetu.

Figure

V šahu imamo 6 različnih figur: Kmet Trdnjava Konj Tekač Lovec Kraljica Kralj Vsak igralec ima 8 kmetov, 2 trdnjavi, 2 konja, 2 tekača, kraljico in kralja.
ptičja perspektiva šahovnice, da se lažje vidijo oznake ob strani

Šahovnica

Je kvadrat sestavljen iz 64 polij, polovica katerih je pobarvana na črno druga polovica pa na belo. Šahovnica ima tudi svoj koordinatni sistem s katerim vsako polje dobi svoje ime. Gledano iz pozicije igralca z belimi figurami je v levem spodnjem kotu izhodišče koordinatnega sistema. 8 kvadratov (z začetnim kvadratom v levem spodnjem kotu) ob levem robu imajo na levi napisane številke on 1 do 8 ( 1 ob kvadratu v levem spodnjem kotu, številke naraščajo proti severu), 8 kvadratov ob spodnjem robu ( z začetnim kvadratom v spodnjem levem kotu) imajo pod seboj napisane črke on a do h ( a se začne v spodnjem levem kotu črke se stopnjujejo proti levi). Toko je vsakemu kvadratu pripisana ena številka in ena črka. Primer : e4, e5, h8, a1.

Postavitev figur

Začetna postavitev figur na šahovnici je sledeča: beli kmetje bodo postavljeni na polje z številko 2 kot ordinato v koordinatah kvadratov, črni kmetje sledijo istemu pravilu samo da je ordinata kvadratov 7. Bele trdnjave so postavljene na a1 in h1, konji na b1 in g1, tekači na c1 in f1, kraljica je postavljena na d1, kralj pa na e1, črne figure so postavljene nasprotno od njihovih belih parov na kvadrate z enako črko, številka pa je pri vseh 8.