Uvod

Pri pouku informatike bom ustvarila spletno stran, kjer bom podrobneje opisala ekipni šport, odbojko. Odbojko sem si izbrala, ker je to moj najljubši šport, ki pa ga tudi treniram.
Predstavila vam bom zgodovino odbojke, pravila, potek igre in cone pri odbojki.


Žoga
Odbojkarska žoga

Odbojka

Odbojka je ekipni šport sestavljen iz dveh ekip (6 igralcev), ki ju loči mreža. Igralci lahko uporabljajo katerikoli del telesa, vendar žoge ne smejo odbiti/ se je dotakniti dvakrat zapored. Vsaka ekipa se lahko največ trikrat dotakne žoge, nato pa mora žogo poslati na drugo stran.
Niz dobi tista ekipa, ki prva doseže 25 točk, z najmanj dvema točkama prednosti.
Tako kot pri ostalih igrah imamo tudi pri odbojki svoja pravila, ki pa jih določi uradna odbojkarska zveza.

Zgodovina odbojke

Uradni začetnik odbojke je bil William G. Morgan, profesor športne vzgoje na gimnaziji v ZDA. Leta 1895 je Morgan med seboj povezal osnovne prvine tenisa in rokometa v igro, ki jo je sprva poimenoval "mintonette".
Morgan je želel ustvariti preprosto igro, ki bi bila primerna za večino ljudi, ne glede na njihove sposobnosti, spol ali starost, in ki bi jo bilo mogoče igrati skoraj povsod. Njegova različica odbojke je bila videti tako, da so igralci žogo lovili in metali čez mrežo in je niso odbijali z roko, kot to počno danes. Minilo je več let, preden je odbojka dobila svojo današnjo podobo. Kljub temu pa je odbojka že leta 1896, samo leto dni po prvi predstavitvi, dobila tudi prva pravila.

Pravila odbojke

Predstavila bom najpomembnejša pravila pri odbojki.
  1. Servis
  2. Rotacija igralcev
  3. Igra
blok in napad blok in napad

Cone pri odbojki

Cona Kje je Oddaljenost od mreže
1 v desnem zadnjem kotu več kot 3m stran od mreže
2 v desnem sprednjem kotu v meji 3m od mreže
3 na sredini spredaj v meji 3m od mreže
4 v levem sprednjem kotu v meji 3m od mreže
5 v levem zadnjem kotu več kot 3m stran od mreže
6 na sredini zadaj več kot 3m stran od mreže

Potek igre

Igra se začne s servisom. Igralec z njim pošlje žogo preko mreže v nasprotnikovo igralno polje. Ekipa dobi točko takrat ko:

Igra se nadaljuje dokler ena ekipa ne doseže 25 točk, in osvoji 1 niz. Če sta ekipi izenačeni se igra na razliko dveh točk. Ekipa zmaga tekmo, ko osvoji 3 nize (po 25 točk). Če je rezultat v nizih izenačen se igra na 3 dobljene nize, pri čemer se peti niz igra do 15. Po vsakem nizu ekipi zamenjata strani. Posebnost je peti niz, kjer ekipi zamenjata strani, ko ena ekipa doseže 8 točk (na polovici niza).


Avtor: Ana Kucler