Elitne košarkarske lige

Nekaj najboljših igralcev v NBA in njihova statistika

Igralci Giannis Antetokounmpo Nikola Jokic Jayson Tatum Kevin Durant Ja Morant Zion Williamson Luka Doncic Joel Embiid Donovan Mitchell Devin Booker
Season stats: 31.6 ppg, 11.2 rpg, 5.1 apg 24.7 ppg, 11.0 rpg, 9.2 apg 30.6 ppg, 8.1 rpg, 4.1 apg 30.1 ppg, 6.6 rpg, 5.3 apg 27.0 ppg, 6.4 rpg, 7.8 apg 25.8 ppg, 7.0 rpg, 3.6 apg 32.4 ppg, 8.6 rpg, 8.0 apg 33.1 ppg, 10.2 rpg, 4.2 apg 28.3 ppg, 4.3 rpg, 4.4 apg 27.8 ppg, 4.5 rpg, 5.5 apg

NBA

National Basketball Association (kratica NBA - Nacionalna košarkarska zveza) je najpomembnejša zveza profesionalne košarke v ZDA. V zvezi nastopa 30 ekip, ena od teh je kanadska. NBA je ena od štirih glavnih profesionalnih severnoameriških lig. Liga je bila ustanovljena v New Yorku, 6. junija 1946

Na začetku je 11 klubov tekmovalo v NBA, kasneje pa se je z razširitvami oblikovala liga s tridesetimi klubi. 29 klubov je iz ZDA in 1 klub iz Kanade

Trenutno liga obsega 30 klubov, ki so razvrščeni v Vzhodno konferenco in Zahodno konferenco. Vsaka konferenca vsebuje tri divizije in vsaka divizija vsebuje pet klubov.

WNBA

Ženska nacionalna košarkarska zveza (WNBA) je ameriška profesionalna košarkarska liga.

Sestavljena je iz 12 ekip, vse s sedežem v Združenih državah Amerike.

Liga je bila ustanovljena 22. aprila 1996 kot ženski dvojnik Nacionalne košarkarske zveze (NBA), ligaška igra pa se je začela leta 1997.

Redna sezona se igra od maja do septembra, tekma All Star pa se igra sredi sezone.

WNBA teams
Vir slike:Spletna stran WNBA
Euro Liga

EuroLeague, znana kot Turkish Airlines EuroLeague iz sponzorskih razlogov, je evropsko moško profesionalno košarkarsko klubsko tekmovanje.

Liga je splošno priznana kot najvišja moška liga v Evropi.Liga je sestavljena iz 18 ekip, od katerih jih 16 dobi dolgoročne licence in wild cards, zaradi česar je liga polzaprta liga.

Ligo je prvič organizirala FIBA ​​leta 1958, nato ULEB leta 2000 in nato izključno Evroliga.

Evroliga je ena najbolj priljubljenih dvoranskih športnih lig na svetu s povprečno 8.960 ligaškimi tekmami na sezono (2022–2023).

Klubi v Euroligi
Vir slike:Spletna stran Eurolige
NBA G

Liga NBA G ali preprosto Liga G je uradna organizacija manjše lige Nacionalne košarkarske zveze (NBA).

Liga se je začela z osmimi ekipami, dokler komisar lige NBA David Stern ni objavil načrta za razširitev lige na 15 ekip in jo razvil v pravi kmetijski sistem manjše lige, pri čemer bo vsaka ekipa lige povezana z eno ali več ekipami lige NBA.

Od sezone 2023–24 ligo sestavlja 31 ekip, od katerih jih je 29 ali samostojno povezanih ali v lasti ekipe NBA, skupaj z razstavno ekipo NBA G League Ignite.

Liga G je znana tudi kot priprava igralcev na NBA, saj so v njej skoraj vsi najboljši mladi igralci v Ameriki.

Zemljevid vseh klubov v NBA G ligi
Vir slike:Spletna stran Sportleaguemaps
Afriška liga

Košarkarska afriška liga (BAL) je glavna afriška moška košarkarska liga.Organizacijo, ustanovljeno leta 2019, sta ustanovili Nacionalna košarkarska zveza (NBA) in Mednarodna košarkarska zveza (FIBA).

V rednem delu sezone je dvanajst ekip razdeljenih v dve konferenci (Sahara Conference in Nile Conference), v katerih odigrajo po pet tekem.

Štiri najvišje uvrščene ekipe vsake konference napredujejo v končnico, ki je turnir z eno samo eliminacijo, ki odloča o prvaku BAL.

Vsak klub, ki sodeluje v redni sezoni BAL, je omejen na samo štiri tuje igralce, kar pomeni, da mora imeti na seznamu vsaj 8 domačih igralcev.

Poleg tega morata biti dva od štirih tujih igralcev iz druge afriške države. Največ 2 od 4 tujih igralcev sta lahko izven Afrike.


Avtor:Jošt Dolinar