TALJENJE LEDU

UVOD

Voda se v naravi pojavlja v vseh agregatnih stanjih. V podnebjih, kjer temperature ne presegajo 0 °C ali ob sezonskem padcu temperatur, je prisotna v obliki ledu. Na Zemlji se led pojavlja v obliki ledenih pokrovov, gorskih ledenikov in permafrosta (trajno zmrznjenih površin).

Slika 1:Scientificamerican.com Slika 2: Pikist.com Slika 3: Cosmosmagazine.com


OBMOČJA TALJENJA LEDENIKOV

Ledeniki prav za prav izginjajo povsod po svetu. Vpliv taljenja ledu na Grenlandiji in Antarktiki na svetovne oceane je dobro dokumentiran. A velik prispevek k dvigu morske gladine je bilo tudi taljenje ledenih kap in ledenikov, ki se nahajajo v sedmih drugih regijah: na Aljaski, na kanadskem arktičnem arhipelagu, v Južnih Andih, v visokogorski Aziji, na ruski Arktiki, Islandiji in na norveškem arhipelagu Svalbard.

Slika 4: Earth-policy.org

Antarktika je v zadnjih letih izgubila po več kot 250 milijard ton ledu na leto, kar je šestkrat več kot pred 40 leti.

Topljenje ledu na Grenlandiji je bil v zadnjih letih eden ključnih dejavnikov pri dvigu morske gladine, saj se je leta 2019 stalilo približno 530 milijard ton vode. Atmosfera se je na tem območju od leta 1980 segrela za približno tri stopinje Celzija, v letih 2019 in 2020 pa so zabeležili rekordne poletne temperature.

TOČKA BREZ POVRATKA

Slika 5: Economist.com

Študija je pokazala, da se je grenlandski ledeni pokrov že stalil do točke, s katere ni več povratka. To pomeni, da se bo led stopil tudi, če bi uspešno zaustavili segrevanje ozračja oziroma sunkovito zmanjšali okolju škodljive emisije. Znanstveniki so namreč preučevali ledenikie po celotnem ozemlju Arktike, in pri tem ugotovili, da letno sneženje ne bo več dovolj za uspešno nadomestitev vode, ki jo ledeniki izgubijo v poletnih mesecih.TALJENJE PERMAFROSTA

Permafrostu pravimo tudi trajno zamrznjena tla, ki pokrivajo kar 25% severne poloble. V zadnjih letih znanstveniki opozarjajo na taljenje permafrosta, saj so v njem zamrznjene ogromne količine metana, CO2 in drugih toplogrednih plinov, ki se ob taljenju permafrosta sproščajo v ozračje.

Slika 6: Climate.nasa.gov Slika 7: Mcuoneclipse.com

POSLEDICE TALJENJA LEDU

  • dvig morske gladine
  • sprememba podnebja
  • preoblikovanje površja
  • izumrtje številnih živalskih vrst
  • Med nas vrača že davno pozabljene bolezni
  • ogroža kmetijstvo in
  • zaloge pitne vode
  • Slika 8: Mirror.co.uk