Mačke

mačke

Mačke aliFelidae so družina iz redu zveri in podredu Feliformia ali mačkam podobne zveri. Družino delimo na tri poddružini: Pantherinae , Felinae in Acinonychinae, ki jih včasih štejemo pod Felinae. Obstaja 41 vrst mačk.

lastnosti mačk

Vse vrste mačk imajo 5 prstov na prednjih in 4 na zadnjih nogah. S krčenjem mišic v prstih lahko aktivno podaljšujejo kremplje. Imajo dober nočni vid in zelo občutljive brke, ki jim pomagajo se orientirati v temi. Imajo velika zunanja ušesa, ki sopredvsem pri manjših vrstah zelo občutljiva na visoke frekvence. Vse mačke se lahko oglašajo z mijavkanjem, pljuvanjem, sikanjem, škripanjem in režanjem, samo levi, tigri, leopardi in jaguarji pa so sposobni rjoveti. Vse mačke so mesojede in večina je samotarjev.

tiger

vir slike:https://sl.wikipedia.org/wiki/Tiger

leopard

vir slike:https://kids.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/leopard

  1. mala pegasta mačka
  2. črna nočna mačka
  3. leopardja mačka
  4. andska mačka
  5. pampska mačka
  6. ozelot
  7. margaj
Vid Sluh Voh Tip
Oči so velike in obrnjene naprej, odbojne celice (nočni vid) Sliši tudi ultrazvok, zgradba uses (orientacija v temi, izjemen sluh) Preverja hrano in bere čutila druih mačk, pri lovu se nav oh ne zanaša Brki (izjemno občutjive dlake)
Stereoskopskp vidno polje (oceni globino in razdaljo Nizke tone sliši slabše Nos je 30 krat občutjivejši od človeškega Brki so na zapestjih in gobcu

razširjenost

Mačke najdemo v Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki

Iris Županič